En blogg om det som gjør hverdagen uvanlig og spesiell: familie, venner, interiør, hage og natur. Masse tull og fjas, litt alvor.
Håper du trives, og legg gjerne igjen et spor etter deg.

onsdag 31. oktober 2012

Halloween


Vi har for første gang feiret halloween.
Vi ser ikke på halloween som en nymotens amerikansk greie,
vi ser på det som en gammel keltisk greie.
(google er en fin ting :)

Opphavet til halloween kommer fra den  keltiske høsttakkefesten samhain.
Samhain feires vert år den 31.oktober

I følge den den gamle keltiske kalenderen var dette nyttår, og denne overgangen representerte en utfordring siden den iboende kraften i både det gamle og nye året var for svake til å holde de underjordiske kreftene borte fra jorden. Derfor var dette en hjemsøkt natt
 Kaoset som oppstod i denne overgangen mellom to år ble gjenopprettet ved daggry, da det nye året hadde fått tilstrekkelig styrke.
Det er mange likhetstrekk mellom Samhain og den gamle skandinaviske Lucia/Lussi-feiringenNå feirer vi selvsagt halloween,
for med fem barn så er det jo rett og slett ikke til å unngå at de blir litt påvirket av disse nymotens amerikanske greiene
Ungene har ikke fått gå på dørene å tigge snop,
men vi har hatt en superkoselig halloweenfest, med masse snop, selvfølgelig.
Og skal man ha en skikkelig halloweenfest,
så MÅ man ha en gresskarlykt.

Gresskar er selve symbolet på halloween. Gresskarlyktene - som lyser opp i alle varianter - har sin opprinnelse i en gammel irsk myte om den gjerrige smeden Jack o Lantern, som etter å ha forsøkt å selge sin sjel til djevelen for en siste drink på puben, ble dømt til å gå omkring på jorden fram til dommedag med en uthult kålrot med lys i. Smeden Jacks uthulte kålrot er forgjengeren til dagens gresskarlykt, som derfor blir kalt Jack-o-lanterner. Irske immigranter som flyktet fra hungersnød etter at potetsyken herjet i hjemlandet, brakte halloweentradisjonen til Amerika i 1840. I USA ble kålroten raskt erstattet med gresskar.

(takk og pris, det er sikkert veldig vanskelig å hule ut en kålrot )


Litt enkel pynt + masse snop,
sleng med en pirat, en veps, en edderkopp prinsesse, to zombier, en vampyr,
en spøkelsespirat, en heks og en søt liten kanin,
så har man en topp halloween fest.Ønsker dere alle en super Halloween!!6 kommentarer:

 1. Vi hadde også et par halloweenfeiringer i gata vår når ungene var i den rette alderen. Heldigvis utviklet det seg ikke til en tradisjon. Jeg liker julebukktradisjonen bedre hvor ungene må synge litt for godterier.
  Tusen takk for oppskriften på chillipasta, den skal jeg prøve...

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi går også for julebukktradisjonen, men kan godt feire halloween også. Bare ikke på en tigge etter godteri, eller så blir det knep, måte :) Barna kan godt synge fine julesanger for godiser.
   Håper chillipastaen faller i smak, jeg bruker dem masse.

   Slett
 2. Halloween er jo knallkjekt for barna :-)
  Er ikke så fan av Halloween selv, holder en knapp på julebukk- det er jo bare så kos! :-)

  Håper dagen har vært fin :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Halloween festen var kanonkjekk, så å feire halloween kommer vi nok til å fortsette med. Men, gå rundt på nabohusene etter godteri, det er en julebukktradisjon og den holder vi på.

   Slett
 3. Her var det mye informasjon,skal si du har gjort lemmeleksen din i tillegg til å pynte så stilig :) Her blir vil nedrent av unger som vil ha godt og mine går også rundt i nabolaget.jeg synes det er bare moro,sånn bortsett fra at jeg ikke liker de får i seg så masse godteri midt i uken da :/
  Det er faktisk i morgen det blir mest halloween med oss,Linus har bursdag og det er stor stas med skummelt selskap enda!Så det er vel best å komme seg ut av sengen og rydde,så kanskje jeg bare trenger vaske i morgen!! Julebukk er jeg ikke vant til,men det kommer vel snikende det også???Alt for snopet vet du ;)
  Toveklem:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Her hadde vi ikke en eneste unge på døren, og har aldri hatt det på halloween. Julebukk, derimot, går alle ungene i nabolaget. Vi gjorde det når jeg var liten også. Faktisk til jeg var ganske stor, for jeg kan huske å ha gått julebukk med min mann :) (vi var 15 når vi traff hverandre)
   Gratulerer til Linus, og lykke til med selskapet!!

   Slett